ANP13 mrt '13 15:35

Sterretjes in het Rijksmuseum

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 47.000 zwarte sterretjes sieren sinds woensdag de plafonds in twee zalen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Bezoekers zien ze straks als ze links of rechts gaan vanuit de Nachtwachtzaal, de ruimte waar het beroemde schilderij van Rembrandt hangt. De plafondschilderingen zijn gemaakt door de Britse kunstenaar Richard Wright.

De Rijksgebouwendienst heeft voor het vernieuwde Rijksmuseum enkele kunstenaars gevraagd een eigentijds kunstwerk te maken. Wright mocht als enige een permanent kunstwerk aanbrengen in de tentoonstellingszalen.

Museumdirecteur Wim Pijbes is enthousiast over de sterrenhemel. ,,Na het bezoeken van de Nachtwachtzaal brengt het mensen in een andere sfeer. Ben je eerst in shock na het zien van de Nachtwacht, krijg je er daarna een extra shock overheen.''

Wright baseerde zich bij zijn ontwerp op sterren die architect Pierre Cuypers in een kapel van het museum had aangebracht in 1885. De 21.000 sterren in de ene zaal en de 26.000 sterren in de andere zaal zijn met de hand geschilderd vanaf een steiger. De kunstenaar werkte met vijf medewerkers enkele maanden aan het project. Het kunstwerk is voor bezoekers te zien na de heropening van het Rijksmuseum op 13 april.

Gerelateerde artikelen