ANP4 apr '13 07:53Aangepast op 4 apr '13 08:38

‘Lagere opening AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met verliezen beginnen. Beleggers wachten op de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag het rentebesluit bekend zal maken.

,,De AEX begint ongeveer 1 punt lager in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. De tegenvallende macrocijfers die gisteren in de VS bekend werden gemaakt duiden er mogelijk op dat het belangrijke Amerikaanse banenrapport van vrijdag ook teleur zal stellen. In Japan is de geldkraan volledig opengezet en het is wachten op wat de ECB zal gaan doen, maar die zal waarschijnlijk zijn beleid niet wijzigen“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Randstad kondigde aan de algemene uitzendactiviteiten van branchegenoot USG People in Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk over te nemen. De verkoopprijs bedraagt 20 miljoen euro, te financieren uit bestaande kredietfaciliteiten. Met de overname voegt Randstad 434 miljoen euro aan omzet toe.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio liet tijdens een nerveuze handelssessie een opmerkelijk herstel zien en sloot 2,2 procent hoger. De handel stond vooral in het teken van de Bank of Japan, die zoals gehoopt agressieve stimuleringsmaatregelen aankondigde om de Japanse economie uit het slop te trekken. Kort voor de aankondiging van de Bank of Japan stond de Nikkei nog bijna 2 procent in de min.

De effectenbeurzen in New York gingen woensdag met flinke verliezen de handel uit. De stemming werd gedrukt door een tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten en een afzwakkende groei van de Amerikaanse dienstensector. Die wakkerden de zorgen over een afkoelende Amerikaanse economie aan.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent lager op 14.550,35 punten. De brede S&P 500 verloor 1,1 procent tot 1553,69 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1,1 procent tot 3218,60 punten.

De Europese aandelenbeurzen sloten eerder op de dag ook met verlies. Beleggers deden een stap terug na de stevige winst van een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 349,60 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 528,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2831 dollar waard, tegen 1,2843 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 94,48 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder. De olieprijzen gingen woensdag flink omlaag nadat bekend werd dat de olievoorraden in de Verenigde Staten naar het hoogste niveau zijn gestegen in meer dan 22 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen