ANP13 mrt '13 09:24Aangepast op 13 mrt '13 09:47

AEX opent in mineur

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag in de min geopend. De andere Europese beurzen begonnen eveneens met kleine verliezen. Beleggers kijken vooral uit naar de Amerikaansedetailhandelsverkopen, die later op de dag naar buiten komen. Ook zal worden gelet op het verloop van een Italiaanse obligatieveiling.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 351,22 punten. De MidKap daalde ook 0,2 procent tot 542,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,6 procent.

Sterkste daler in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een verlies van 1,5 procent. Beleggers namen wat winst in het aandeel na de sterke koerssprong van een dag eerder. Uitgever Wolters Kluwer stond bovenaan met een winst van 0,9 procent.

Imtech

In de MidKap ging Imtech aan kop met een plus van ruim 6 procent. De technisch dienstverlener heeft een schikking bereikt met het Poolse pretpark Adventure World Warschau. De partijen hebben afgesproken geen financiële details over het akkoord naar buiten te brengen. Imtech schokte de markt begin februari met het nieuws dat het met grote problemen kampte op projecten in Polen.

CSM was de grootste verliezer onder middelgrote fondsen met een min van 2 procent. De producent van melkzuur en bakkerijbenodigheden leed vorig jaar een verlies door een afschrijving op de Europese activiteiten van Bakery Supplies. CSM heeft Bakery Supplies vorig jaar in de etalage gezet en verwacht de divisie dit jaar te verkopen.

Inditex

In Madrid verloor Inditex bijna 4 procent. Beleggers grepen de sterke jaarcijfers van het Spaanse moederbedrijf van modeketen Zara aan om wat winst te nemen. Inditex zag de winst het afgelopen jaar flink stijgen. De verkopen via internet en in de opkomende marken wisten een terugval in het door de economische crisis zwaar getroffen Spanje te compenseren.

Adecco zakte ruim 4 procent in Zürich. De uitzender zag de omzet vorig jaar met 4 procent dalen tot 20,5 miljard euro. De opbrengsten liepen vooral hard terug in Frankrijk, Italië en Spanje. Adecco hield uiteindelijk een nettowinst over van 377 miljoen euro, tegen 519 mijoen euro in 2011. In de eerste twee maanden van 2013 zakte de omzet met 5 procent.

De euro was 1,3050 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 92,96 dollar per vat. Brentolie klom 0,1 procent tot 109,76 dollar.

Gerelateerde artikelen