ANP4 jun '13 07:58Aangepast op 4 jun '13 11:36

Agenten doen vaker aangifte van geweld

Auteur: ANP Nieuws

Meer politiemensen deden vorig jaar aangifte van geweld tegen hen. In 2012 waren er 4757 aangiftes, 600 meer dan een jaar ervoor. Dat meldde de politie dinsdag.

Geweld tegen agenten komt vaak voor in uitgaansgebieden en in veel gevallen zijn er alcohol of drugs in het spel. Het geweld varieert van spugen tot poging tot moord of doodslag.

Het toenemend aantal aangiftes kan betekenen dat er daadwerkelijk meer geweld wordt gebruikt tegen politiemensen. Maar het kan het een rol spelen dat agenten door hun werkgever worden opgeroepen om aangifte doen als er iets gebeurt.

Woordvoerster Evy Elschot van de Nationale Politie zegt op BNR over de aard van de aangiftes van geweld: "Dat varieert van belediging tot moord of doodslag. Dat laatste komt gelukkig niet heel vaak voor, maar iedere keer dat het voorkomt, is er absoluut een te veel.”

Aangifte
De stijging van het aantal aangiften heeft volgens haar deels te maken met ‘de sturing’ die de politie ‘er intern op heeft’. “We vinden het heel erg belangrijk dat als er sprake is van enige vorm van geweld tijdens het uitoefenen van het werk er aangifte van wordt gedaan en dat dat bij het OM wordt aangemeld.”

Gerelateerde artikelen