ANP25 jan '13 08:13Aangepast op 25 jan '13 08:36

Onderzoek naar accu's Dreamliner duurt voort

WASHINGTON (AFN/RTR) - Het onderzoek naar de accu's van de Boeing 787 Dreamliner is nog lang niet afgerond. Dat stelde de voorzitter van het nationale transportveiligheidsorgaan in de Verenigde Staten, DeborahHersman, vrijdag. Daardoor worden de geruchten sterker dat de Dreamliners nog lang aan de grond moeten blijven staan.

Volgens Hersman hebben de onderzoekers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wel een serie aan ,,symptomen'' ontdekt bij de falende accu's, maar het onderliggende probleem is nog niet ontdekt. ,,We zijn nog maar in de beginfase van het onderzoek, er is nog veel te doen'', aldus Hersman.

De FAA doet onderzoek naar een incident in Boston op 7 januari, waarbij brand uitbrak bij een geparkeerde Dreamliner van luchtvaartmaatschappij Japan Airlines. Donderdag werd bekend dat de brand werd veroorzaakt door oververhitting van de accu. Daarnaast wordt een toestel van All Nippon Airways (ANA) onderzocht dat een noodlanding moest maken op 16 januari. Ook daar ligt de oorzaak vermoedelijk bij de accu.

Als gevolg van die incidenten werden alle Dreamliners gesommeerd aan de grond te blijven in afwachting van de onderzoeksresultaten. ANA kondigde vrijdag aan nog eens 78 vluchten te moeten schrappen. De Japanse vliegmaatschappij heeft wereldwijd de meeste Boeing 787's in haar vloot. In totaal schrapte de vervoerder al 459 vluchten, waardoor meer dan 58.000 passagiers werden gedupeerd.

Gerelateerde artikelen