ANP15 mrt '13 08:01

'China komt multinationals tegemoet'

ANP
ANP

PEKING (AFN) - China maakt het eenvoudiger voor grote internationale bedrijven om geld dat in het land wordt verdiend naar het buitenland te brengen. De soepelere regels zouden onder meer gelden voor olieconcern Shell en het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung, zo meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen.

Binnen een nog niet officieel gemeld experiment zouden de multinationals maximaal 30 procent van hun Chinese kapitaal naar het buitenland kunnen brengen. Dat moet hen helpen efficiënter met hun middelen om te gaan en moet China aantrekkelijker maken voor internationale investeerders.

Zes van de dertien bedrijven die deelnemen aan het experiment komen niet uit China. Naast Shell en Samsung zou het daarbij gaan om Intel, Alcatel-Lucent, Schneider Electric en Caterpillar. De andere zeven bedrijven zijn Chinese staatsbedrijven.

Strenge regels

China hanteert strenge regels voor het kapitaalverkeer met het buitenland om de waarde van de eigen munt onder controle te kunnen houden. Die strenge regels maken het echter moeilijker voor internationaal actieve bedrijven om te investeren in het land.

's Werelds op een na grootste economie zou de yuan dit decennium willen laten uitgroeien tot een van de belangrijkste valuta voor internationale transacties en zou de eigen munt op dat vlak willen laten wedijveren met de Amerikaanse dollar. Daarvoor moet de Chinese munt uiteindelijk voledig vrij verhandelbaar worden.

Gerelateerde artikelen