ANP19 jan '13 17:42Aangepast op 19 jan '13 18:05

'Gijzeling Algerije beëindigd'

EPA
EPA

ALGIERS (ANP) - De gijzeling op een gascomplex in Algerije is beëindigd. Dat heeft de Britse minister van Defensie, Philip Hammond, zaterdag op de BBC gezegd na overleg met de autoriteiten in Algerije.

Algerijnse troepen zouden in een laatste aanval een einde hebben gemaakt aan de gijzeling, die woensdag begon. Bij die actie zijn opnieuw doden gevallen, aldus Hammond. Het Algerijnse staatspersbureau meldde dat bij de laatste aanval zeven gijzelaars waren omgekomen en 11 gijzelnemers. Hoeveel slachtoffers er nu in totaal zijn, is niet duidelijk.

De topman van BP, het grootste bedrijf dat actief is op het complex, meldde zaterdag dat van de 18 stafmedewerkers van het bedrijf, 14 mensen onder wie de managers van het complex, ongedeerd waren. Het lot van de andere vier is volgens Bob Dudley onzeker. Een Amerikaanse dode is door de Verenigde Staten bevestigd.

Interventie Mali

Een extremistische islamitische groepering overviel woensdag het gascomplex in de woestijn circa 1150 kilometer ten zuidoosten van Algiers. Op het terrein wordt naar gas geboord door Algerijnse, Britse en Noorse bedrijven. De terroristen gijzelden talrijke buitenlanders en Algerijnen en eisten het stopzetten van de Franse militaire interventie in Mali.

Het Algerijnse persbureau APS meldde vrijdagmiddag dat bijna 650 gijzelaars, onder wie 573 Algerijnen, zouden zijn bevrijd door het Algerijnse leger. Donderdag meldde een bron dat 30 gegijzelden waren gedood, onder wie 7 westerlingen, maar dat is nooit officieel bevestigd.

Gerelateerde artikelen