ANP18 jan '13 21:42

Wall Street vlak na wisselende winstcijfers

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenmarkten kwamen vrijdag nauwelijks van hun plaats. De resultaten van chipmaker Intel stelden teleur, net als een cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. De cijfers van Morgan Stanley en General Electric daarentegen vielen wel in goede aarde.

De leidende Dow-Jonesindex stond tegen het einde van de handel op een klein plusje van 0,1 procent, bij een stand van 13.610 punten. De breder samengestelde S&P 500 stond nagenoeg vlak op 1481 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,3 procent tot 3127 punten.

Intel zelf werd 6,8 procent minder waard. De chipfabrikant, een belangrijke klant én aandeelhouder van de Nederlandse toeleverancier ASML, boekte in het vierde kwartaal een kwart minder winst dan een jaar eerder. Ook de omzet daalde. Gezien de afgenomen vraag naar pc's verwacht Intel voorlopig nog geen verbetering.

Morgan Stanley

De resultaten van Morgan Stanley vielen wel in de smaak. De bank boog in het vierde kwartaal het verlies van een jaar eerder om in winst, en werd door beleggers beloond met een koerssprong van 7,7 procent.

General Electric was eveneens in trek na de publicatie van kwartaalcijfers. De fabrikant van onder meer windturbines, locomotieven, vliegtuigmotoren en medische apparatuur boekte in de laatste periode van 2012 meer winst en omzet dan analisten hadden voorzien. Het aandeel werd 3,8 procent mee waard.

Euro

Een opvallende stijger in de Nasdaq was Life Technologies. De fabrikant van apparatuur voor genetisch onderzoek liet weten een mogelijke verkoop te overwegen Het bedrijf heeft al banken benaderd om het ,,onderzoek van de strategische opties'' te leiden. Het aandeel steeg ruim 10 procent.

De euro was op de valutamarkt 1,3320 dollar waard tegen 1,3310 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 95,40 dollar per vat. Brentolie werd juist 0,7 procent duurder en kostte 111,84 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen