ANP18 jun '13 10:03Aangepast op 18 jun '13 10:26

Flink prijskaartje aan problemen Imtech

Auteur: ANP Nieuws

GOUDA (AFN) - De problemen waarmee Imtech kampte in Duitsland en Polen hebben de technisch dienstverlener een stevige kostenpost opgeleverd bovenop de honderden miljoenen die het bedrijf afschreef.

ANP
ANP

GOUDA (AFN) - De problemen waarmee Imtech kampte in Duitsland en Polen hebben de technisch dienstverlener een stevige kostenpost opgeleverd bovenop de honderden miljoenen die het bedrijf afschreef. Dat blijkt uit het rapport over het onderzoek dat in beide landen werd uitgevoerd.

Imtech schreef 370 miljoen euro af op problemen in Polen, waar de bouw van een pretpark mislukte, en vermeende fraude in Duitsland. Die strop leidde er onder meer toe dat het bedrijf 500 miljoen euro moet ophalen met een claimemissie om de financiën weer op peil te brengen. De kosten van het onderzoek, met behulp van externe experts, het optuigen van de emissie, accountantskosten en andere posten bedragen ongeveer 110 miljoen euro. Mede door deze kosten belandde Imtech in de eerste 3 maanden van dit jaar in de rode cijfers.

In Duitsland constateerde Imtech fraude door valsheid in geschrifte door het voormalige management. Ook betaalde de oudtopman van Imtech Duitsland een onbekende partij, die de Goudse onderneming de 'X Groep' noemt, ongeveer 30 miljoen dollar waarvoor geen legitieme zakelijke rechtvaardiging kon worden vastgesteld. Daarnaast is het mogelijk dat Imtech Germany zich aansprakelijk stelde voor verplichtingen van onderdelen van de X Groep. Hiermee is mogelijk 14,2 miljoen euro gemoeid die evenmin gerechtvaardigd kan worden.

Wachtwoorden

In Polen waren wachtwoorden van het centrale IT-systeem alleen bekend bij voormalige werknemers, waardoor een groot deel van de informatie onbereikbaar was. Een bepaald deel financiële informatie was wel toegankelijk vanuit het kantoor van Imtech Germany in Hamburg. Volgens Imtech werd het op den duur duidelijk dat het eigen IT-personeel weigerde te helpen, waarna Imtech Poland besloot externe experts in te huren om toegang tot het systeem te verschaffen.

De nieuwe directeur in Polen stond vervolgens voor de uitdaging om de financiën in kaart te brengen en om te kijken of er, na het ontslag van circa 30 belangrijke medewerkers, nog wel een basis was om de Poolse afdeling te laten bestaan.

In de Benelux schreef Imtech 31 miljoen euro af wegens facturen voor werk dat niet werd uitgevoerd, waarvan 26 miljoen betrekking heeft op Nederland. Daarnaast werd er 5 miljoen afgeboekt op Imtech Spain en nog 2 miljoen euro elders in Oost-Europa. In totaal schreef Imtech 408 miljoen euro af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen