ANP18 jan '13 18:10

Europese beurzen verdeeld het weekeinde in

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag verdeeld het weekeinde ingegaan. Tegen het einde van de handel zakten de graadmeters wat weg, na een voorzichtige opening op Wall Street en een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam eindigde met een verlies van 0,1 procent op 350,89 punten. De MidKap steeg 0,2 procent en sloot op 550,74 punten. De toonaangevende graadmeters in Frankfurt en Parijs daalden respectievelijk 0,4 en 0,1 procent, die in Londen ging 0,4 procent omhoog.

Aanvankelijk kreeg de handel steun van opbeurende cijfers over de Chinese economie. Die groeide in het vierde kwartaal van 2012 met 7,9 procent en dat is meer dan in het derde. Het is de eerste keer in zeven kwartalen dat de groei van 's werelds grootste opkomende economie weer aantrekt. Ook de industrie en detailhandel in China deden het beter dan voorzien.

TNT Express

Pakketbezorger TNT Express was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal won 1,9 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs. De grote verliezer onder de hoofdfondsen was luchtvaartgroep Air France-KLM met een min van 2,6 procent.

In de MidKap ging Mediq aan kop met een plus van 9,4 procent op 13,58 euro. Investeerder Advent verhoogde het bod op het apothekersbedrijf van 13,25 euro naar 14 euro per aandeel. Grootaandeelhouder Delta Lloyd, goed voor een belang van 14 procent in Mediq, liet weten nog niet overtuigd te zijn door het bod van Advent.

Euro

SNS Reaal volgde met een winst van 4,8 procent. De bank en verzekeraar voert gesprekken met Bank ten Cate over de overname van de afdeling Private Banking van SNS Securities. Beleggers rekenen erop dat op korte termijn meer bekend wordt over de toekomstplannen van het noodlijdende financiële concern.

De euro stond op 1,3310 dollar, tegen 1,3353 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,14 dollar per vat. De prijs van Brentolie was stabiel op 111,14 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen