ANP30 jan '13 09:43

Beknibbelende consument drukt winst H&M

ANP
ANP

STOCKHOLM (AFN/BLOOMBERG) - De nettowinst van het Zweedse Hennes & Mauritz (H&M) is in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 licht gedaald. De op een na grootste kledingketen van Europa had last van lagere consumentenuitgaven en spendeerde zelf een flink bedrag aan nieuwe winkels.

H&M presenteerde woensdag een nettowinst in het vierde kwartaal, dat op 30 november vorig jaar afliep, van 5,3 miljard Zweedse kroon (ruim 615 miljoen euro). Een jaar eerder bleef onder de streep 5,4 miljard kroon over. In de voorgaande 3 kwartalen steeg de winst juist elke periode, na 5 kwartalen van winstdalingen op rij.

Mede dankzij een uitbreiding van de keten met 147 filialen in het vierde kwartaal steeg de omzet, exclusief btw, in de periode met 5 procent tot 32,5 miljard kroon. H&M streeft er naar het aantal winkels jaarlijks met 10 tot 15 procent te laten toenemen. In dit boekjaar komen er naar verwachting ongeveer 325 winkels bij, onder meer in de voor het bedrijf nieuwe landen Chili, Estland, Litouwen, Servië en Indonesië. In het vorige boekjaar werden 304 nieuwe winkels geopend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen