ANP6 mrt '13 17:58Aangepast op 6 mrt '13 18:15

Europese beurzen eindigen verdeeld

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten leken woensdag lange tijd voort te kunnen bouwen op de flinke stijgingen van een dag eerder. In het laatste handelsuur liepen de koerswinsten evenwel sterk terug, mogelijk door winstnemingen. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs doken zelfs op de valreep in het rood.

De leidende AEX-index op het Damrak sloot 0,3 procent hoger op 347,36 punten. De MidKap-index kreeg er 0,2 procent bij en eindigde op 536,68 punten. De DAX in Frankfurt hield zich staande en steeg 0,6 procent, maar de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs leverden respectievelijk 0,1 en 0,4 procent in.

De Europese beurzen liften deze week mee met de goede stemming onder beleggers in de Verenigde Staten. Ondanks de zware bezuinigingen die het herstel van de Amerikaanse economie bedreigen, steeg op Wall Street de de leidende Dow-Jonesindex woensdag verder vanaf de nieuwe recordstand die een dag eerder was bereikt. Meevallende cijfers over de werkgelegenheid en de industrie hielpen daarbij.

Aegon

In Amsterdam was verzekeraar Aegon de sterkste stijger met een winst van 2,3 procent. ING won 1,8 procent na berichten dat de Zuid-Koreaanse levensverzekeraar Tongyang een bod overweegt op de Koreaanse levensverzekeringsactiviteiten van het financiële concern. De sterkste daler was PostNL. Het postbedrijf werd 3,6 procent minder waard.

TomTom stond bovenaan de MidKap met een winst van 5,6 procent. Het navigatiebedrijf mag verkeersinformatie leveren voor de ingebouwde navigatiesystemen in de auto's van Mercedes-Benz. ASMI steeg 1,5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten voor de aandeelhoudersvergadering op 16 mei meer duidelijkheid te geven over de toekomstplannen van het bedrijf.

De euro zakte onder de 1,30 dollar en was 1,2990 dollar waard, tegen 1,3015 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 89,99 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent minder duur, en kostte per vat 110,80 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen