ANP29 jan '13 08:09

Bedrijfswagenpark EU kende slecht 2012

BRUSSEL (AFN) - Het aantal bedrijfswagens dat in het afgelopen jaar in de EU werd geregistreerd is fors lager dan in 2011. Dat blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA dinsdag bekendmaakte. In totaal kregen 1.695.173 commerciële voertuigen een nieuw kenteken, een daling van 12,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De Nederlandse markt voor bedrijfswagens had minder last van de dalende tendens in Europa. Weliswaar viel er ook een afname te noteren, maar met 3,6 procent was die aanmerkelijk lager dan het Europees gemiddelde. In Nederland vonden bijna 70.000 wagens een nieuwe eigenaar binnen de bedrijfswereld.

De relatief lage daling van nieuw geregistreerde commerciële voertuigen was onder meer te danken aan het sterke groei van aantal nieuwe bedrijfsbusjes. In Nederland nam die met 21,7 procent toe tot 779 nieuwe kentekens. Ook binnen de EU was dat het enige segment dat een stijging kende, van bijna anderhalf procent.

In Spanje, Griekenland en Portugal daalde de verkoop van nieuwe bedrijfsauto's het hardst. Spanje kende een afname van ruim 25 procent, Griekenland ruim 42 procent en Portugal ruim 52 procent. De grootste markt binnen de EU, die van Frankrijk, nam met ruim 10 procent af tot iets meer dan 430.000 nieuwe voertuigen. De twee grootste afzetmarkten na Frankrijk, die van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, slonken met respectievelijk 7 en iets minder dan 6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen