ANP15 mrt '13 11:53

Beurzen wachten op cijfers VS

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag licht achteruit na de sterke koerswinsten van een dag eerder. Beleggers wachten af of de Amerikaanse macrocijfers, die later op de dag naar buiten komen, de recente opmars verder zullen ondersteunen.

,,We koersen fractioneel lager, maar per saldo blijft het heel mooi op niveau. We lijken een redelijk stabiele basis te hebben, maar het is nog te vroeg om grote stappen te nemen. De bedrijfsresultaten zijn achter de rug en de focus ligt nu op de macro-economische cijfers. Vooral de VS trekt op dat gebied de kar en hopelijk dat Europa wat meelift'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 354,91 punten. De MidKap bleef stabiel op 540,62 punten. De DAX in Frankfurt zakte 0,1 procent. De graadmeters in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,5 en 0,7 procent.

Grootste stijger

SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van bijna 4 procent. Volgens de internationale olie- en gaskrant Upstream heeft de maritiem dienstverlener twee contracten binnengesleept van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas. Grootste daler was olieconcern Shell met een min van 1,6 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JP Morgan.

In de MidKap stond tankopslagbedrijf Vopak onderaan met een verlies van 1,4 procent. Grootste stijger was chiptoeleverancier ASMI met een plus van 2,7 procent.

Overname

Ziggo zakte meer dan 1 procent. Het kabelbedrijf liet weten zijn dienstverlening voor de zakelijke markt uit te breiden met de overname van Esprit Telecom. De overnamesom bedraagt 18 miljoen euro. Esprit Telecom is een leverancier van spraak- en datadiensten aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Volgens analisten van ING is de overname een goede zet van Ziggo.

In Stockholm verloor Hennes & Mauritz (H&M) ruim 1 procent. De Zweedse modeketen zag de vergelijkbare omzet in februari sterker dan verwacht afnemen. Het was de vijfde maand op rij dat de verkopen een daling lieten zien. De omzet in het eerste kwartaal van H&M, dat liep tot eind februari, viel eveneens lager uit dan analisten hadden voorzien.

De euro was 1,3058 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 109,64 dollar.

Gerelateerde artikelen