ANP12 mei '11 15:06Aangepast op 12 mei '11 15:47

Songfestival trekt steeds meer kijkers

HILVERSUM (ANP) - De laatste jaren blijven steeds meer kijkers thuis voor de voorrondes van het Eurovisiesongfestival, mits Nederland meedoet. De uitzendingen waarin Nederland te zien is als deelnemer, worden de afgelopen jaren steeds beter bekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

In 2006 keken ruim 1,4 miljoen mensen toen meidengroep Treble het niet verder schopte dan de halve finale. Dit aantal steeg daarna ieder jaar tot bijna 2,5 miljoen kijkers in 2010. Sinds 2005 is Nederland in het songfestival niet verder gekomen dan de halve finale. Toch stemmen meer tv-kijkers af op de uitzendingen als ze kunnen zien of Nederland zich weet te plaatsen voor de finale. Donderdagavond doen de 3JS uit Volendam mee aan de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in Düsseldorf.

Kijkcijferexperts halen hun schouders op over de oorzaak van de jaarlijkse stijging in kijkcijfers. De meeste kijkers zitten in de leeftijdsgroepen 20 tot 49 jaar en 50-plus. Jongeren van 13 tot 19 jaar kijken het minst naar het songfestival, blijkt uit de kijkcijfers.

Onderzoeksbureau Trendbox deed onlangs een online onderzoek onder ongeveer duizend mensen waaruit bleek dat driekwart van de Nederlanders niet van plan is om te kijken naar de halve finale en de finale. Maar er zit een wereld van verschil tussen intentie en werkelijk gedrag, aldus Trendboxdirecteur Lex de Witt. ,,Want je weet hoe het gaat; op zaterdagavond zap je toch even naar het festival en blijf je wellicht hangen. Zeker als Nederland meedoet in de finale, want dan neemt de animo om te kijken behoorlijk toe.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen