ANP17 jun '13 15:49Aangepast op 17 jun '13 16:40

Beurzen boeken stevige winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen wisten maandag stevige winsten te boeken.

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen wisten maandag stevige winsten te boeken. Beleggers hopen dat de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke woensdag bij het rentebesluit de markt gerust zal stellen door meer duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 1,1 procent hoger op 351,99 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 535,84 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,9 en 1,5 procent. De FSTE in Londen won 0,9 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 1,1 procent in de plus. De Amerikaanse centrale bank begint dinsdag aan de tweedaagsebeleidsvergadering. Na afloop van het beraad zal Bernanke op woensdag een persbijeenkomst houden. Onder marktkenners is er geen consensus over watBernanke gaat zeggen. De speculaties lopen uiteen van de voortzetting van alle programma’s, tot een onmiddellijk begin met de afbouw daarvan.

AT&T

In Madrid klom Telefónica 3 procent. Volgens de krant El Mundo heeft de Spaanse overheid een overnamebod van het Amerikaanse telefoniebedrijf AT&T op zijn Spaanse branchegenoot geblokkeerd. AT&T zou volgens de krant 70 miljard euro hebben geboden en het bedrijf was het ook bereid om de schuld van 52 miljard euro over te nemen. Een woordvoerster van Telefónica sprak het bericht maandag tegen.

Ook de andere grote Europese telecomconcerns profiteerden van de overnamespeculatie in de sector. In Parijs klom France Telecom 3,5 procent. Telecombedrijf KPN, dat regelmatig wordt genoemd als een mogelijke fusiepartner van Telefónica, kreeg er 6,6 procent bij en was daarmee de grootste stijger in de AEX.

Philips

Elektronicaconcern Philips deed ook goede zaken en ging 3 procent vooruit na een adviesverhoging door Deutsche Bank. Bodemonderzoeker Fugro en maritiem dienstverlener SBM Offshore hoorden bij de grootste dalers met minnen van 1,4 en 0,9 procent na adviesverlagingen door Kepler Cheuvreux.

Bij de kleinere fondsen maakte ICT Automatisering een koerssprong van 18 procent. Detacheerder DPA kondigde aan gesprekken te voeren met ICT over een eventuele fusie. ICT liet echter in een reactie weten dat een fusie op dit moment niet in het belang is van het bedrijf. De activiteiten van de bedrijven verschillen volgens ICT substantieel. Ook wordt ICT met het voorstel van DPA behoorlijk ondergewaardeerd. Het aandeel DPA won 0,4 procent.

De euro was 1,3355 dollar waard, tegen 1,3338 bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 97,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 106 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen