ANP4 apr '13 19:33Aangepast op 4 apr '13 22:23

Wall Street verliest hoop op extra steun

NEW YORK (AFN) - Beleggers op Wall Street verloren donderdag de hoop op extra steunmaatregelen van centrale banken. De koersen stegen aanvankelijk vanwege extra stimulans door de Bank of Japan, maar de winsten vervlogen grotendeels toen doordrong dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England geen extra stappen zetten om de economie aan te jagen.

Een uur voor het slot veerden de indices enigszins op. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 14.606,11 punten. De S&P 500-index ging ook 0,4 procent vooruit en kwam daarmee op 1559,98 punten. De Nasdaq steeg 0,2 procent tot 3224,98 punten.

De Japanse centrale bank gaat fors meer obligaties opkopen in een poging de deflatie in het land een halt toe te roepen. Japan kampt al ongeveer 15 jaar met dalende prijzen, waardoor de economische groei wordt afgeremd. In het nieuwe plan van centralebankpresident Haruhiko Kuroda zal de Bank of Japan maandelijks voor 7 biljoen yen (56,5 miljard euro) obligaties opkopen. Dat is een verdubbeling van het gemiddelde bedrag dat in de afgelopen maanden werd gespendeerd.

Tegenvaller

President Mario Draghi van de ECB houdt voorlopig vast aan het huidige beleid, waaronder het lopende programma om obligaties op te kopen. Hij joeg beleggers extra schrik aan met de opmerking dat er nog altijd grote bedreigingen zijn voor het herstel van de economie. De Bank of England wijzigde evenmin het monetaire beleid. De bank stak al 375 miljard pond (459 miljard euro) in de Britse economie door schuldpapieren op te kopen.

Beleggers kregen ook nog een tegenvaller te verwerken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg vorige week met 28.000 tot 385.000, het hoogste aantal sinds november vorig jaar. Economen hadden juist gerekend op een daling naar 353.000 aanvragen.

Facebook

Vrijdag volgt een belangrijk rapport, de banengroei exclusief de agrarische sector in maart. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 195.000 arbeidsplaatsen. Eerder deze week viel de door salarisstrookverwerker ADP gemeten banengroei flink tegen.

Facebook introduceerde het softwareprogramma 'Home' dat de omzet uit advertenties op het sociale netwerk moet aanjagen. Beleggers leken wat meer vertrouwen te krijgen in het verdienmodel van het bedrijf en zetten het aandeel 3 procent hoger.

De euro noteerde 1,2935 dollar in vergelijking met 1,2861 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 93,36 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen