ANP28 jan '13 11:02

Acties bij AkzoNobel voorlopig van de baan

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - De acties bij verfspecialist AkzoNobel waarmee vakbonden hadden gedreigd, zijn voorlopig van de baan. Afgelopen weekeinde was er weer overleg tussen de bonden en AkzoNobel waarbij er een akkoord is gesloten dat aan de leden zal worden voorgelegd. Dat liet onderhandelaar Jelle Loosman van CNV Vakmensen maandag weten.

De uitkomst van de onderhandelingen over de eenjarige CAO is dat AkzoNobel nu een structurele loonsverhoging van 2,25 procent biedt. Eerder was het eindbod van het chemieconcern een structurele loonsverhoging van 2 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent.

De pensioenen en het aow-dossier ,,zijn benoemd'', aldus Loosman. Maar daar zal pas in later stadium over worden gesproken. De CAO waarover nu een akkoord is bereikt, loopt in juni van dit jaar alweer af. ,,Dus we zitten zeer binnenkort weer met ze aan tafel''.

Sabic

Afgelopen week kwam de onenigheid tussen AkzoNobel en de vakbonden aan de oppervlakte. De bonden dreigden met stakingen bij de vestigingen in Rotterdam, Hengelo, Herkenbosch, Deventer en Delfzijl. Daar werken ruim 700 mensen.

Bij het petrochemisch bedrijf Sabic dreigen er nog wel acties. Vorige week stemde meer dan driekwart van de vakbondsleden hiervoor, waarbij stakingen niet werden uitgesloten. Maar de bonden hebben in de het weekeinde nog een uitnodiging gekregen om maandagmiddag met de directie te gaan praten. ,,Als daar geen overeenkomst wordt bereikt, dan komen er acties'', liet bestuurder Ron Smeets van CNV Vaklieden maandagochtend weten.

Ultimatum

Het ultimatum dat de bonden aan Sabic hadden gesteld loopt maandag om 17 uur af. ,,Er worden op dit moment ook afspraken gemaakt over hoe er actie kan worden ingezet. Het is een bedrijf met chemische processen en daar moet verantwoordelijk mee worden omgegaan''.

De werknemers van Sabic willen actie voeren voor het behoud van een goed sociaal plan zoals dat in de oude cao is vastgelegd. Sabic heeft eerder deze maand laten weten dat het kosten moet besparen en dat het gedwongen ontslagen niet uitsluit. Daarbij wil het bedrijf het sociaal plan versoberen. ,,Nu het plan voor het eerst nodig is, willen ze het aanpassen'', adus Smeets. Ook hebben de bonden het voorstel voor een verlaging van het aantal verlofdagen afgewezen. Ze gaan wel akkoord met een loonbod van Sabic, waar 2000 mensen werken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen