ANP25 jan '13 18:39Aangepast op 25 jan '13 19:02

Marokko steunt Fransen in Mali

RABAT (ANP) - De Marokkaanse regering staat pal achter het Franse optreden in Mali. Dat heeft de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Mohand Laenser vrijdag gezegd. Hij deed zijn uitspraken op een persconferentie na een antiterreurtop in Rabat.

De steun bleef echter beperkt tot woorden. Marokko is niet van plan om troepen te sturen naar Mali. Het Noord-Afrikaanse land stond Franse vliegtuigen in zijn luchtruim toe die onderweg waren om doelen van rebellen in het noorden van Mali te bestoken. In Marokko zijn diverse islamistische groepen die tegen de Franse actie in Mali zijn. Marokko was een Franse kolonie en is nadien een bondgenoot van het Europese land gebleven.

Ook Spanje sprak zijn steun uit aan Frankrijk. Minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernandez Diaz, wilde niet zeggen of Spanje troepen gaat sturen naar Mali.

De ministers van Binnenlandse Zaken van Marokko, Frankrijk, Spanje en Portugal waren vrijdag in Rabat bij elkaar om zich te buigen over de strijd tegen het islamistisch terrorisme en de veiligheidssituatie in Noord-Afrika. Zij kwamen met een gezamenlijke verklaring waarin zij opnieuw het belang benadrukten van samenwerking, onder andere als het gaat om terreurbestrijding, illegale migratie en drugssmokkel.

Gerelateerde artikelen