ANP9 mrt '13 00:55Aangepast op 9 mrt '13 13:31

Kenyatta gekozen tot president van Kenia

EPA
EPA

NAIROBI (ANP) - Uhuru Kenyatta is zaterdag officieel uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Kenia. Hij won van premier Raila Odinga met een fractie meer dan de helft van de stemmen, 50,07 procent. Hierdoor is een tweede ronde niet nodig. Odinga, van de stam Luo uit het westen van het land, heeft al aangekondigd de uitslagen bij de rechter aan te vechten.

Kenyatta wordt door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vervolgd wegens zijn vermeende rol bij uitbarstingen van geweld begin 2008, na de presidentsverkiezingen van destijds. Hij zou dan later dit jaar als staatshoofd voor de rechter van het ICC moeten verschijnen.

Gevreesd werd dat bij deze stembusgang ook veel geweld zou losbarsten, maar dat is tot nog toe uitgebleven. Een van de redenen is een betere organisatie van de verkiezingen, de invoering van een mogelijke tweede ronde in de stembusgang, het verbieden van 'hate speech' (haatzaaien) en het electorale monsterverbond dat Kenyatta sloot met William Ruto. Kenyatta is van de stam Kikuyo en Ruto, die ook door het ICC wordt vervolgd, van de stam Kalenjin. Tot de bloedigste botsingen in 2008 behoorden die tussen Kikuyo's en Kalenjin ten noordwesten van Nairobi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen