ANP14 mrt '13 08:10Aangepast op 14 mrt '13 10:04

Nieuwe topman voor Acomo na recordjaar

ROTTERDAM (AFN) - Amsterdam Commodities (Acomo) krijgt een nieuwe topman. Na een kwart eeuw bij de zaden- en theehandelaar verlaat managing director Stéphane Holvoet het bedrijf. Aandeelhouders zullen in mei stemmen over de voorgedragen opvolger Erik Rietkerk, zo werd donderdag bekendgemaakt. Acomo maakte donderdag ook definitieve cijfers over 2012 bekend.

Het oudste beursfonds van Nederland heeft een sterk jaar achter de rug, waarbij de winst en omzet recordhoogtes bereikten. De nettowinst steeg met 3,3 procent tot 27 miljoen euro. De omzet nam met 4 procent toe tot 593 miljoen euro. Alle groepsmaatschappijen waren winstgevend, zo liet Acomo weten. De onderneming wil het dividend met bijna 8 procent verhogen tot 0,70 euro per aandeel. Het slotdividend zou dan uitkomen op 0,55 euro per aandeel.

Na een relatief zwak derde kwartaal, was het vierde kwartaal wel weer sterk, zo liet topman Holvoet tegen AFN weten. De laatste 3 maanden van het jaar zijn bij het bedrijf echter traditioneel beter dan de maanden daarvoor, aldus de topman. In het derde kwartaal werd de stabilisatie van de (landbouw)prijzen, die de afgelopen jaren continu waren gestegen, voelbaar, evenals de economisch moeilijke omstandigheden in vooral Europa en de Verenigde Staten.

Zeer complex

Holvoet noemt de marktomstandigheden van het afgelopen jaar ,,zeer complex''. Voor 2013 wil Acomo geen verwachting uitspreken, maar zegt er op te vertrouwen dat er positieve resultaten worden gegenereerd voor de aandeelhouders. In de eerste 2 maanden van dit jaar lagen de handelsactiviteiten nagenoeg op het niveau van 2012, aldus de onderneming. ,,Eén zwaluw maakt nog geen lente'', relativeerde Holvoet. ,,Maar so far sogood.''

Acomo rondde de afgelopen tijd de integratie af van de in 2010 overgenomen handelshuizen, waarmee de omzet van de onderneming verdubbelde. Holvoet en de raad van commissarissen vonden dat ,,de volgende fase van expansie onder nieuwe leiding'' moest ingaan. Rietkerk (52) staat momenteel aan het hoofd van Wilmar Europe Holdings, een van de grootste agri-bedrijven in Azië.

Holvoet benadrukte donderdag dat het zijn eigen beslissing was om het bedrijf te verlaten, maar dat ,,alle vertrek een beetje pijnlijk'' is. Het was nog te vroeg om nu al in detail bekend te maken wat hij gaat doen, maar Holvoet liet weten dat hij in Afrika ,,veel mogelijkheden en veel schrijnends'' heeft gezien in de afgelopen jaren. ,,Mijn wegen leiden waarschijnlijk in die richting.''

Gerelateerde artikelen