ANP8 aug '13 09:56

Verbrande werken kunstroof geïdentificeerd

Auteur: ANP Nieuws

BOEKAREST (ANP) - Het is nu duidelijk welke van de 7 gestolen schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal zijn verbrand.

ANP
ANP

BOEKAREST (ANP) - Het is nu duidelijk welke van de 7 gestolen schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal zijn verbrand. Het gaat in elk geval om de werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse. Dat heeft een woordvoerder van het Roemeens Nationaal Historisch Museum donderdagmorgen bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De persvoorlichter zei ook dat er sporen van een vierde verbrand schilderij zijn aangetroffen, waarschijnlijk het werk van Lucian Freud, maar dat is niet met zekerheid te zeggen.

Deskundigen van het Nationaal Historisch Museum hebben 3 maanden lang resten onderzocht die afkomstig waren uit de kachel van Olga Dogaru. Dat is de moeder van een van de hoofdverdachten van de kunstroof, Radu Dogaru. Zij bekende tijdens verhoren in wanhoop de zeven gestolen meesterwerken in de kachel te hebben verbrand, in de hoop haar zoon op die manier uit handen van de politie te kunnen houden.

Een woordvoerder van het onderzoeksteam maakte eind juli bekend dat alle zeven gestolen schilderijen verbrand zouden zijn. Prompt trok Olga Dogaru haar bekentenis in: de schilderijen zouden op een veilige plek zijn verstopt.

Dinsdag begint het proces tegen de vier hoofdverdachten van de schilderijenroof. Volgens hun advocaten zijn ze onschuldig en is het onderzoek naar de asresten slecht uitgevoerd. De advocaten eisen dat het onderzoek wordt overgedaan in het museum het Louvre in Parijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen