ANP11 mrt '13 11:05

Chinese centralebankpresident kan aanblijven

PEKING (AFN/RTR) - De president van de centrale bank van China, Zhou Xiaochuan, kan aanblijven, ondanks het feit dat hij inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Zhou werd maandag gekozen als een van de adviseurs van de belangrijkste adviescommissie voor het parlement, waardoor hij vrijgesteld wordt van de verplichting met 65 jaar met pensioen te gaan.

De toekomst van Zhou, die in januari 65 is geworden, stond sinds november ter discussie. Hij werd toen overgeslagen bij de nieuwe benoemingen in het Centraal Comité van de Communistische Partij. Daardoor werd zijn plek aan het hoofd van de centrale bank onzeker.

Zhou stond vanaf 2002 aan het hoofd van de centrale bank en is de architect van een groot aantal financiële hervormingen waarmee de Chinese economie en geldmarkten verder werden geliberaliseerd. De autoriteiten sturen nu aan op beleid waardoor iets van de verworven welvaart doorsijpelt naar de achtergebleven plattelandsbevolking. Daardoor zou de kans op sociale onrust kunnen afnemen.

Gerelateerde artikelen