ANP30 mei '13 07:58Aangepast op 30 mei '13 08:32

'Vlakke opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting vlak. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De focus van de markt is vooral gericht op macrocijfers uit de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen.

,,De AEX begint nagenoeg onveranderd. We leken hoger te zullen gaan openen, maar de Nikkei in Tokio zakt flink weg. De nervositeit en onzekerheid op de Japanse beurs neemt zienderogen toe. Men vreest de afbouw van het Amerikaanse stimuleringsprogramma en de stijgende rente in Japan. Daarnaast is het wachten op macrocijfers uit de VS, waarbij goede cijfers negatief zullen zijn voor de markt”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Op de Amsterdamse beurs werd bekendgemaakt dat topman Arnoud van Tulder per 1 juni vertrekt bij stamcelbank Cryo-Save. Van Tulder stapt op wegens persoonlijke redenen. In een afzonderlijke persverklaring laat het bedrijf ook weten dat grootaandeelhouder Salveo oproept tot een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Het Luxemburgse Salveo nam onlangs een belang van 27 procent in de onderneming.

Nikkei onderuit

SBM Offshore zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft het beleggingsadvies voor de maritiem dienstverlener verlaagd.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste effectenbeurzen donderdag verliezen zien in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In Tokio ging de Nikkei hard onderuit met een verlies van 5,2 procent. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor flinke verliezen onder de exportbedrijven.

Stimuleringsprogramma

De Amerikaanse beurzen gingen woensdag omlaag. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, na een reeks sterke cijfers over de Amerikaanse economie zijn stimuleringsprogramma zal gaan afbouwen.

De Dow-Jonesindex beëindigde de handel in New York 0,7 procent lager op 15.302,80 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde eveneens 0,7 procent tot 1648,37 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,6 procent omlaag en sloot op 3467,52 punten.

Stap terug

De Europese aandelenmarkten deden eerder op de dag ook een flinke stap terug. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent lager op 366,25 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 542,88 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen de 1,7 en 2 procent.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2973 dollar waard, tegen 1,2940 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,08 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 102,68 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen