ANP31 jul '13 07:56Aangepast op 31 jul '13 08:37

‘Amsterdamse beurs opent vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs opent woensdag waarschijnlijk vlak.

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs opent woensdag waarschijnlijk vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers maken een pas op plaats in afwachting van belangrijke macrocijfers uit de VS en het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

,,De AEX begint vrijwel ongewijzigd. Het is wachten op macro-economische cijfers. Eerst krijgen we nog wat cijfers uit Europa en in de middag is het uitkijken naar het ADP-banenrapport en het groeicijfer van de Amerikaanse economie. Na sluiting van de Europese beurshandel zal ook nog het rentebesluit in de VS bekend worden gemaakt”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam opende Arcadis voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. Het advies- en ingenieursbureau scherpte daarbij de winstverwachting voor 2013 aan. Het bedrijf voorspelt nu een winsttoename van 0 tot 5 procent, waar eerder rekening werd gehouden met verdere groei van het resultaat. De omzet zal dit jaar naar verwachting verder toenemen.

Exact

Ook softwarebedrijf Exact bracht de resultaten naar buiten. Het bedrijf heeft de opbrengsten in het eerste halfjaar zien afnemen. De winst nam wel toe, met 52,6 procent tot 15,3 miljoen euro. Exact herhaalde daarnaast zijn verwachting voor heel het jaar.

Wolters Kluwer heeft in de eerste helft van dit jaar bijna dezelfde resultaten gehaald als een jaar eerder en houdt vast aan de verwachtingen voor heel 2013. De omzet van de informatieleverancier bleef onveranderd op 1,74 miljard euro. De nettowinst zakte met 2 procent tot 197 miljoen euro.

Dow Jones

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen woensdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter en eindigde 1,5 procent in de min. Een duurdere Japanse yen zette de Japanse exportbedrijven onder druk tijdens een afwachtende handelssessie.

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag zonder grote uitslagen gesloten. Meevallende kwartaalcijfers en verhoogde winstverwachtingen van belangrijke bedrijven steunden de handel. De Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg onveranderd op 15.520,59 punten. Ook de brede S&P 500 week met 1685,96 punten nauwelijks af van de slotstand van maandag. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,5 procent in de plus op 3616,47 punten.

Slot AEX

Op de Europese beurzen werden dinsdag kleine winsten geboekt. De handel werd wederom gedomineerd door een stroom bedrijfsresultaten en kreeg steun van de aanhoudende groei van het consumentenvertrouwen in Duitsland.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,2 procent hoger op 368,99 punten. De Midkap steeg 0,6 procent tot 545,65 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,2 procent. De CAC 40-index in Parijs sloot 0,5 procent in de plus.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3251 dollar waard, tegen 1,3260 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 103,19 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 106,68 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen