ANP8 mrt '13 08:02Aangepast op 8 mrt '13 08:31

‘Hogere opening AEX’

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent vrijdag waarschijnlijk licht hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. De stemming wordt gesteund door een sterker dan verwachte toename van de Chinese export. Ook hopen beleggers op een positief Amerikaanse banenrapport.

,,De AEX begint vlak tot 1 punt hoger. De koopdrift door de gratis geldpolitiek van de centrale banken houdt aan. Ook blijft men de waarde van de eigen valuta drukken om de concurrentiepositie te verbeteren. De handel zal redelijk kalm blijven in afwachting van het banencijfer uit de VS. De markt rekent op een sterke banengroei en een tegenvallend cijfer zal de stemming onder druk zetten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam brachten Fugro, Ballast Nedam, Van Lanschot en Beter Bed de resultaten naar buiten. Bodemonderzoeker Fugro boekte vorig jaar een winst van 291,6 miljoen euro. Het bedrijf overtrof daarmee zijn eigen verwachting en die van analisten.

Tokio

Bouwbedrijf Ballast Nedam dook in het afgelopen jaar stevig in de rode cijfers. De bouwer leed een nettoverlies van 41 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst geboekt van 9 miljoen euro.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag winsten zien. In Tokio werd de rally voortgezet. De Nikkei eindigde 2,6 procent hoger en wist daarmee alle koersverliezen weg te werken die werden veroorzaakt door de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008.

Dow Jones

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de export van China in februari met 21,8 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Economen hadden verwacht dat de Chinese export met 8,1 procent zou toenemen. De sterker dan verwachte toename van de Chinese uitvoer kan aangeven dat de internationale vraag aantrekt en dat kan de groei van de op een na grootste economie ter wereld ondersteunen.

De effectenbeurzen in New York boekten donderdag opnieuw winst, waarbij de Dow-Jonesindex evenals op woensdag voortborduurde op de recordstand die afgelopen dinsdag werd bereikt. De Dow sloot 0,2 procent hoger op 14.329,49 punten, een nieuw record. De S&P 500-index kwam met een stijging van eveneens 0,2 procent op 1544,26 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 3232,09 punten.

ECB

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met bescheiden winsten dankzij voorzichtig positivisme bij centrale banken. De Europese Centrale Bank (ECB) liet weten hoop te houden op enig economisch herstel van de eurozone later dit jaar. Woensdagavond maakte de Amerikaanse Federal Reserve al bekend een gematigde groei te verwachten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 347,87 punten, terwijl de MidKap-index juist 0,2 procent daalde tot 535,66 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,2 en 0,5 procent vooruit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3082 dollar waard, tegen 1,3097 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 91,43 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen