ANP12 feb '13 18:26Aangepast op 12 feb '13 19:11

Eind maart eind aan dubbel opstaptarief

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Reizigers hoeven vanaf eind maart niet meer met papieren treinkaartjes te reizen als ze tijdens hun trip overstappen van de ene treinvervoerder naar de andere. Gebruikers van een ov-chipkaart zullen dan geen dubbel opstaptarief meer hoeven te betalen. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Openbaar vervoer) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Wie incheckt met de ov-chipkaart betaalt in de trein een opstaptarief van 0,83 euro. Bij een overstap naar een andere vervoerder werd dat tarief tot nog toe nogmaals aan de reiziger berekend. Daardoor moesten reizigers meer betalen dan wanneer ze een papieren treinkaartje gebruikten. Veel reizigers baalden van het dubbele tarief en bleven daarom papieren tickets kopen. Nu het dubbel opstaptarief er niet meer is, hoeft dat niet meer.

De oplossing die Mansveld met de vervoerders heeft gevonden kost haar in 2013 ongeveer 1,2 miljoen euro. Die betaalt ze omdat de vervoerders door het opheffen van het dubbelopstaptariefminder inkomsten hebben. De jaren erna moeten de vervoerders de compensatie zelf gaan regelen.

Haken en ogen

Uiteindelijk wil de NS helemaal af van het papieren treinkaartje. Daar zitten een aantal haken en ogen aan, zoals bij het dubbel opstaptarief, waar oplossingen voor worden gezocht. Zo komt er een 'papieren chipkaartje' voor mensen die maar heel af en toe met de trein reizen zoals toeristen. Ook problemen voor reizigers met een kortingsabonnement zijn opgelost, liet Mansveld weten.

Verder laat de staatssecretaris nog onderzoeken of het mogelijk is om maar één keer in en uit te hoeven checken als gebruik wordt gemaakt van meerdere spoorvervoerders. Daar komt naar verwachting in maart advies over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen