ANP13 mrt '13 16:48Aangepast op 13 mrt '13 17:03

Ierland haalt 5 miljard op met staatslening

DUBLIN (AFN) - Ierland heeft voor het eerst sinds 2010 een lening met een looptijd van 10 jaar in de markt gezet. De belangstelling was ,,buitengewoon'', zei minister van Financiën Michael Noonan woensdag. Het land haalde 5 miljard euro op, terwijl het vooraf mikte op 3 miljard.

Volgens Noonan heeft Ierland zich nu bijna verzekerd van alle financiering die het nodig heeft voor 2014. ,,Dit brengt ons tot op 1,5 miljard euro van wat we nodig hebben'', zei de bewindsman. ,,Dat zet ons in een zeer sterke positie.'' De rente op de uitgezette leningen ligt rond de 4,2 procent, aldus Noonan.

Het Ierse agentschap voor staatsleningen maakte dinsdag bekend een aantal banken te hebben ingehuurd om de transactie te begeleiden, zonder een exacte datum te noemen. De veiling is een belangrijke stap in de terugkeer van Ierland op de financiële markten nadat het land in 2010 Europese noodsteun aanvroeg.

Ierland kreeg destijds in ruil voor flinke bezuinigingen en hervormingen een pakket noodleningen ter waarde van in totaal 67,5 miljard euro. Dat steunprogramma loopt in november af. Het is de bedoeling dat het land vanaf dan weer geheel zelfstandig in zijn financieringsbehoefte voorziet.

Gerelateerde artikelen