ANP8 mrt '13 13:39

ECB:Renteverlaging als economie niet aantrekt

CERNOBBIO (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal er waarschijnlijk niet voor terugdeinzen om de rente verder te verlagen als de economie later dit jaar niet aantrekt. ,,Als tegen de tweede helft van het jaar er geen vooruitzicht is op economisch herstel, zal het monetaire beleid veranderen'', zei voormalig ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi vrijdag.

De ECB handhaafde donderdag de rente op 0,75 procent. ECB-president Mario Draghi liet weten dat een lager tarief wel was besproken, maar dat ,,de consensus'' uitkwam op handhaven.

De Europese centrale bank verlaagde donderdag wel zijn verwachtingen voor de economie van de eurozone. Die zal dit jaar uitkomen op een krimp van 0,5 procent. In 2014 zou er sprake kunnen zijn van een groei met 1 procent. De inflatie zou volgend jaar uitkomen op 1,3 procent. De ECB streeft naar een inflatie van rond de 2 procent.

Ook directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde vrijdag dat er ,,beperkte ruimte'' is voor de ECB om de rente verder te verlagen. Volgens Lagarde zou een werkende bankunie monetair beleid efficiënter maken. De topvrouw bevestigde dat de eurozone dit jaar niet uit de recessie zal komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen