ANP14 jan '13 08:03

Waarde yen zakt verder

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De belofte van de nieuwe Japanse regering om een agressief monetair beleid te gaan voeren, heeft de waarde van de yen de afgelopen weken sterk onder druk gezet. Maandag zakte de waarde van de Japanse munt tot het laagste niveau ten opzichte van de euro sinds mei 2011.

De yen ging vorige week al voor de negende achtereenvolgende week achteruit ten opzichte van de dollar. Met die langste reeks waardedalingen sinds begin 1989 kwam de Japanse munt uit op de laagste koers ten opzichte van de dollar sinds juni 2010. De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe streeft naar een lagere waarde van de yen om de export van Japanse bedrijven te stimuleren.

De aanhoudende daling van de yen is onder meer een reactie op het stimuleringsplan voor de Japanse economie dat vorige week werd bekendgemaakt. Daarbij trekt de Japanse regering nog eens 10,3 biljoen yen (87 miljard euro) uit om de kwakkelende economie vooruit te helpen.

Daarnaast wordt er gespeculeerd op meer actie van de Japanse centrale bank. Abe riep de bank tijdens zijn verkiezingscampagne herhaaldelijk op meer te doen om een einde te maken aan de aanhoudende deflatie in het land en de koers van de yen te drukken.

Gerelateerde artikelen