ANP17 jul '13 10:59Aangepast op 17 jul '13 18:39

Actie tegen 'neonazi-guerrilla' in Europa

Auteur: BNR Webredactie

Bij een actie tegen een rechtsextremistische groepering die in Duitsland terroristische aanslagen wilde plegen, zijn woensdag invallen gedaan in huizen en bedrijfspanden in het noorden van Duitsland, Zwitserland en ook in Nederland.

In Duitsland, Zwitserland en Nederland zijn woensdagmorgen vroeg invallen gedaan in gevangeniscellen, bedrijfsruimten en woningen in het kader van een onderzoek naar neonazi's die bezig zouden zijn geweest een terroristische organisatie op te zetten. De politie in Den Haag heeft woensdag bevestigd dat er huiszoeking is verricht in het kader van een Duits onderzoek. Volgens Duitse media was dat in de Zuid-Hollandse woning van verdachte Joern B.

De terroristische groep zou Werwolf-Kommando heten, naar gelijknamige plannen in de nadagen van het Duitse Derde Rijk (1933-1945) van de nazi's om een soort guerrilla op te zetten achter de linies van de oprukkende vijand. De neonazi's die de politie woensdag in het vizier had bij de in totaal elf huiszoekingen, zouden worden aangevoerd door Zwitserse neonazi's die in Zwitserland gevangen zitten, Robert S. en Sebastian N. In Duitsland worden nog vier mensen verdacht van het oprichten van de groep.

Er zijn bij dit onderzoek vooralsnog geen arrestaties verricht. Volgens Der Spiegel verloopt het moeizaam, mede omdat de onderzoekers er nog niet in geslaagd zijn bewijsmateriaal te putten uit de gecodeerde telecommunicatie waar de verdachten zich van hebben bediend. Concrete plannen tot bijvoorbeeld het plegen van aanslagen zijn er ook nog niet gevonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen