ANP6 mrt '13 07:49Aangepast op 6 mrt '13 08:32

'Europese beurzen openen licht lager’

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen openen woensdag waarschijnlijk licht lager na de forse koerswinsten een dag eerder. Beleggers lijken wat gas terug te nemen voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

TKH Group bracht voorbeurs de resultaten naar buiten. Het technologiebedrijf zag de winst vorig jaar dalen tot 31 miljoen euro, van 54,1 miljoen euro in 2011. Dat is onder meer te wijten aan kosten vooreenefficiencyprogramma en overnames. De omzet steeg met 3,9 procent tot 1,1 miljard euro. Het bedrijf zal bij de presentatie van de halfjaarcijfers een verwachting uitspreken voor de winst in 2013.

De Zuid-Koreaanse levensverzekeraar Tongyang overweegt een bod uit te brengen op de Koreaanse levensverzekeringsactiviteiten van ING. Dat blijkt woensdag uit een melding bij de toezichthouders in het land. INGzou deze maand een beslissing willen nemen over de Koreaanse activiteiten, die naar verluidt ongeveer 2,1 miljard dollar waard zijn.

Ballast Nedam

Bestuurder Romeo Malizia van Ballast Nedam legt per direct zijn functie neer. Hij kan zich niet vinden in het voorgenomen beleid van het bouwbedrijf, zo liet Ballast Nedam woensdag weten. Ballast Nedam publiceert vrijdag de jaarcijfers over 2012.

In het Verre Oosten lieten de aandelenmarkten woensdag winsten zien in navolging van de positieve stemming op Wall Street. De Nikkei in Tokio sloot 2,1 procent hoger. De Japanse beurs bereikte daarmee het hoogste niveau in 4,5 jaar tijd. Beleggers verwachten dat de Bank of Japan onder de nieuwe gouverneur in april het monetaire beleid verder zal versoepelen.

VS

De Dow-Jonesindex in New York eindigde dinsdag op de hoogste stand ooit, waarmee alle koersverliezen door de financiële crisis zijn weggepoetst. De beurshandel in New York kreeg vooral steun van de hoop op aanhoudende monetaire steunacties van centrale banken en positieve berichten over de Amerikaanse economie.

De Dow noteerde aan het einde van de handel 0,9 procent hoger op 14.253,77 punten. De eerdere hoogste slotstand werd bereikt op 9 oktober 2007 met 14.164,53 punten. De brede S&P 500 won 1 procent tot 1539,79 punten en staat nu minder dan 2 procent onder de hoogste koers ooit. Sinds de S&P in 2009 het laagste punt in 12 jaar bereikte, is de graadmeter 125 procent gestegen. De technologiebeurs Nasdaq klom 1,3 procent tot 3224,13 punten.

Europa

Op de Europese beurzen werden eerder op de dag ook flinke winsten geboekt. De AEX-index in Amsterdam sloot 2 procent hoger op 346,50 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 535,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 2,3 procent. Londen bleef wat achter met een plus van 1,4 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3065 dollar waard, tegen 1,3015 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 91 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen