ANP4 jan '13 17:49

Kleine winsten op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. Positieve rapporten over de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten en de Amerikaanse dienstensector zorgden voor optimisme bij beleggers. Daar stond echter wel de vrees tegenover dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken nog dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent hoger op 351,73 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 545,79 punten. De beurs in Parijs klom 0,2 procent, Frankfurt steeg 0,3 procent en Londen ging 0,7 procent vooruit.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de VS in december met 155.000 banen is gegroeid. Economen hadden gerekend op 153.000 nieuwe banen. De banengroei in november werd opwaarts bijgesteld van 146.000 tot 161.000 banen. Verder werd bekend dat de dienstensector in de VS in december sterker is gegroeid dan een maand eerder. Ook viel het cijfer beter uit dan verwacht.

Beleidsvergadering Fed

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) kwam een dag eerder naar voren dat een flink aantal Fed-bestuurders ervan uitgaat dat de centrale bank dit jaar stopt met het opkopen van obligaties om de economie aan te jagen. Het opkopen van obligaties is het belangrijkste instrument dat de Fed heeft om de economie te ondersteunen, nu de rente al enkele jaren op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent staat.

In de AEX stond vastgoedbedrijf Corio bovenaan met een winst van 2,5 procent na een adviesverhoging door Berenberg. Uitzendconcern Randstad deed het ook goed met een plus van 1,4 procent. Verzekeraar Aegon boekte een koerswinst van 1,3 procent.

Grootste dalers

Chipmachinemaker ASML was een van de grootste dalers met een verlies van 1,2 procent. KPN leverde 1,1 procent in, net als Philips.

Shell klom 0,4 procent. Het olieconcern onderzoekt de schade aan het gestrande boorschip Kulluk in de wateren bij Alaska. Het bedrijf heeft nog geen tijdschema voor de berging van het schip, dat in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen sloeg.

Ziggo

In de MidKap was kabelaar Ziggo een verliezer met een min van 1,1 procent. De Zwitserse bank UBS verlaagde zijn prognose voor het aantal klanten dat het bedrijf het afgelopen kwartaal heeft getrokken. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de grootste winnaar in het middensegment met een plus van 4 procent.

De euro was 1,3054 dollar waard, tegen 1,3105 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 92,37 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen