ANP15 jan '13 16:47

Vooruitblik: 'Forse daling winst ASML'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - ASML heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar naar verwachting aanzienlijk mindere resultaten geboekt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een rondgang van AFN-Bloomberg langs analisten.

De chipmachinefabrikant voorspelde bij de presentatie van de resultaten van het derde kwartaal al dat de omzet in de laatste 3 maanden van 2012 terug zou vallen tot ongeveer 1 miljard euro. Een jaar eerder werd nog een omzet van ruim 1,2 miljard euro geboekt. De nettowinst zakt volgens de analisten ongeveer 30 procent tot circa 196 miljoen euro.

De moeilijke economische omstandigheden raken de markt voor geheugenchips en daarmee de vraag naar de machines waarmee die chips worden gemaakt. Financieel directeur Peter Wennink gaf in november aan dat de vraag naar chips voorlopig zwak blijft. De vooruitzichten voor geheugenchips in 2013 lieten volgens hem ,,een redelijk akelig beeld'' zien, ondanks de stijgende prijzen van NAND-geheugenchips.

Evenveel bestellingen

Analisten van Rabobank verwachten dat ASML in het laatste kwartaal met 804 miljoen euro aan nieuwe orders ongeveer evenveel bestellingen ontving als in het voorgaande kwartaal. In de eerste helft van 2013 voozien ze wel een kleine opleving van de omzet tot ongeveer 1,2 miljard euro.

Rabo wijst er verder op dat ASML aan het einde van 2012 waarschijnlijk nog ongeveer 2,5 miljard euro in kas had. Daardoor is er volgens de analisten ruimte voor een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van zo'n 1 miljard euro.

Gerelateerde artikelen