ANP7 aug '13 15:50Aangepast op 7 aug '13 16:39

Beurzen opnieuw omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten gingen woensdag opnieuw omlaag.

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten gingen woensdag opnieuw omlaag. Signalen dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar het stimuleringsbeleid gaat afbouwen zorgden voor terughoudendheid. In Amsterdam zat ING in de lift na meevallende kwartaalcijfers. Delta Lloyd werd daarentegen afgestraft na teleurstellende resultaten.

,,Dinsdag heeft opnieuw een Fed-bestuurder aangegeven dat waarschijnlijk dit jaar zal worden begonnen met de afbouw van het opkoopprogramma in de VS. Beleggers zullen eraan moeten wennen dat de geldkraan langzaam wordt dichtgedraaid'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager op 369,62 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 541,74 punten. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent. De CAC40-index in Parijs bleef nagenoeg ongewijzigd.

FTSE

De FTSE in Londen zakte 1,1 procent. De Britse centrale bank liet weten de huidige lage rente in ieder geval te zullen handhaven zolang de werkloosheid in Groot-Brittannië hoger is dan 7 procent. De Bank of England die sinds begin vorige maand onder leiding staat van de Canadees Mark Carney, hoopt met de duidelijkheid over de rentetarieven het prille herstel van de Britse economie te ondersteunen.

In de MidKap was Delta Lloyd de hekkensluiter met een verlies van ruim 5 procent. Beleggers waren niet te spreken over de zwakke halfjaarcijfers van de verzekeraar. De resultaten van Corbion werden wel enthousiast ontvangen. Het voormalige CSM presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 1,5 procent en was daarmee de grootste stijger onder de middelgrote bedrijven.

ING

ING was een van de weinige stijgers in de AEX met een winst van ruim 5 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De bank en verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal met bijna 40 procent dalen tot 788 miljoen euro. De onderliggende nettowinst was volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wel duidelijk beter dan verwacht. Vooral ING Bank deed het volgens Versteeg verrassend goed in het tweede kwartaal.

SBM Offshore, de maritiem dienstverlener die woensdag nabeurs met zijn resultaten komt, zakte 2,1 procent. Air France-KLM leverde 1,4 procent in. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in juli 7,5 miljoen passagiers. Dat was 1 procent meer dan in juli 2012. Het vrachtvervoer daalde met 5,8 procent.

De euro was 1,3323 dollar waard, tegen 1,3295 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 105,11 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 107,62 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen