ANP14 jan '13 18:25

TNT Express en UPS blazen overname af

HOOFDDORP (AFN) - Het langverwachte huwelijk tussen de koeriersbedrijven TNT Express en UPS gaat niet door. Europese zorgen over de concurrentie op de markt voor pakketbezorging stonden de miljardenovername van het Nederlandse bedrijf door de Amerikaanse branchegenoot in de weg, zo meldden TNT en UPS maandag.

UPS maakte bijna een jaar geleden bekend TNT voor circa 5,2 miljard euro over te willen nemen. Met die deal hoopte de Amerikaanse expressgrootmacht zijn positie in Europa te verbeteren. Al snel bleek echter dat Brussel zich over die positie grote zorgen maakte, omdat de combinatie van TNT en UPS te dominant zou worden. Om toestemming te krijgen voor de overname, moest UPS daarom onderdelen zien te verkopen aan zijn grootste concurrenten.

Bedrijven als het eveneens Amerikaanse FedEx stonden echter niet te springen om UPS uit de brand te helpen. Het Franse DPD zou wel interesse hebben gehad in de onderdelen van TNT die door UPS werden aangeboden. Dit bedrijf werd door Brussel echter niet als een serieuze concurrent voor UPS gezien.

Aandelenbeurs

Afgelopen vrijdag vertelden experts van de commissie aan UPS en TNT dat de overname onder de huidige voorwaarden zou worden verboden en dat er geen uitstel zou komen voor de deadline van 5 februari die eerder voor de overname werd gesteld. Daarop besloot UPS de hele deal af te blazen.

Dit nieuws viel bijzonder slecht op de aandelenbeurs in Amsterdam, waar TNT Express aan het einde van de handel 41,3 procent van zijn waarde inleverde. Ook grootaandeelhouder PostNL ging hard onderuit. Het postbedrijf werd 35,9 procent minder waard.

Alle vertrouwen

Analisten concludeerden dat TNT nu zelfstandig verder moet. Volgens analist André Mulder van Kepler Capital Markets is het daartoe goed in staat. ,,Er is leven na UPS. Als je kijkt naar de recente kwartaalcijfers dan hebben ze de boel redelijk op orde in Europa.''

TNT benadrukte zelf ,,alle vertrouwen'' te hebben in zijn zelfstandige toekomst. Het bedrijf werkt aan een update van de strategie, die na de publicatie van de jaarcijfers op 18 februari wordt gepresenteerd. Kostenbesparingen moeten er daarbij voor zorgen dat de winstgevendheid verbetert.

TNT gaf vorig jaar februari, vlak voor het bod van UPS, aan vooral de Europese activiteiten op eigen kracht te willen laten groeien. Die strategie werd nog gepresenteerd door bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard, die in november onverwacht vertrok. Financieel directeur Bernard Bot volgde haar op, in afwachting van de overname. Hoe lang hij de leiding over het zelfstandige expressbedrijf zal behouden, liet TNT maandag niet weten.

Gerelateerde artikelen