ANP4 jan '13 08:36

'Geithner blijft bij spoedig vertrek'

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Barack Obama zal de volgende gevechten met de Republikeinen over de staatsbegroting aan moeten gaan met een nieuwe minister van Financiën. Timothy Geithner, zijn huidige rechterhand, blijft bij zijn besluit om later deze maand zijn functie neer te leggen, stellen ingewijden rond het Witte Huis.

Geithners vertrek komt op een moeilijk moment. De Verenigde Staten hebben het maximale bedrag dat het land mag lenen bereikt, waardoor de overheid kunstgrepen moet uithalen om aan al haar financiële verplichtingen te kunnen voldoen. In februari moet het schuldenplafond worden verhoogd, maar dat besluit lijkt opnieuw de inzet te worden van een verhitte strijd tussen Republikeinen en Democraten over de aanpak van de staatsschuld.

Tijdens het vorige gevecht over de schuldenlimiet, in de zomer van 2011, wist Obama Geithner te overtuigen van de noodzaak om zijn termijn vol te maken. Sindsdien heeft de voormalige president van de centrale bank van New York er geen geheim van gemaakt zijn positie zo snel mogelijk te willen verlaten.

De huidige stafchef van het Witte Huis, Jack Lew, zou de belangrijkste kandidaat zijn om Geithner op te volgen. Lew bekleedt zijn huidige baan sinds januari vorig jaar. Daarvoor was hij lange tijd directeur begroting van het Witte Huis. Omdat hij weinig ervaring heeft in de financiële sector, zou worden overwogen een zwaargewicht van Wall Street te benoemen als onderminister.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen