ANP14 mrt '13 15:26

DNB hamert op belang cash

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De grootschalige invoering van winkels waarin niet met contant geld kan worden betaald is geen goed idee. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Cash blijft een kernrol spelen in het betalingsverkeer en de maatschappij is nog niet klaar voor een bestaan zonder munten en biljetten, vindt de centrale bank.

DNB is blij dat steeds meer betalingen met pin worden gedaan, omdat het betalingsverkeer daardoor veiliger en efficiënter wordt. De bank benadrukt echter dat cash belangrijk blijft, al is het maar als alternatief bij technische storingen of een cyberaanval. Daarnaast is contant geld het enige betaalmiddel dat vrijwel universeel wordt geaccepteerd en geven contante betalingen meer privacy dan elektronische.

Om de belangrijke positie van cash te beschermen moet het goed toegankelijk en bruikbaar blijven, stelt DNB. Hoewel de bank niet tegen experimenten met cashloze winkels is, ziet de bank daarom niets in de grootschalige invoering van winkels die geen contant geld accepteren.

Gerelateerde artikelen