ANP14 jun '13 14:47

Belgische spoorwegen eisen geld Fyra terug

UTRECHT (ANP) - De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wil ruim 37 miljoen euro terughalen die ze aan Fyra-bouwer AnsaldoBreda heeft betaald. Het gaat om voorschotten die NMBS overmaakte voor de levering van 3 Fyratreinen. Maar eind mei annuleerden de Belgen de bestelling omdat de treinen te veel mankementen vertoonden.

Omdat de ING Bank een deel van de garanties voor de 37.245.600 euro heeft afgegeven, dient maandag een kort geding hierover in Nederland en wel bij de rechtbank in Utrecht. ING heeft de garanties niet aan de Belgen kunnen uitkeren, omdat een Italiaanse rechter op verzoek van AnsaldoBreda die uitbetaling voorlopig heeft verboden.

In totaal staan meer dan 10 banken garant voor het miljoenenbedrag. ING neemt daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening. Een woordvoerster van de bank zegt dat ING weliswaar is gedagvaard, maar eigenlijk een neutrale partij is in de kwestie. Mocht een rechter uiteindelijk bepalen dat NMBS recht heeft op het geld, dan zullen de banken uitbetalen. De banken moeten dat geld dan vervolgens zien terug te halen bij AnsaldoBreda.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen