ANP11 jun '13 06:50

Rechtszaak Spyker tegen GM van de baan

Auteur: ANP Nieuws

DETROIT (AFN/RTR) - De rechtszaak van de Nederlandse sportautofabrikant Spyker tegen het Amerikaanse General Motors (GM) is van de baan.

Victor Muller. EPA
Victor Muller. EPA

DETROIT (AFN/RTR) - De rechtszaak van de Nederlandse sportautofabrikant Spyker tegen het Amerikaanse General Motors (GM) is van de baan. Een Amerikaanse federale rechter heeft maandag beslist dat de zaak wordt geseponeerd.

Volgens de rechter had GM het recht om de verkoop van de Zweedse autobouwer Saab aan een Chinese partij te blokkeren. Dit omdat Saab technologie van GM gebruikte en contractueel was vastgelegd dat voor een overname goedkeuring van GM nodig was.

Rechter Gershwin Drain zei dat het recht van GM om de verkoop tegen te houden ,,duidelijk, ondubbelzinnig en absoluut'' was. Ook zei hij dat de beslissing van GM niet was bedoeld om Saab te schaden.

Inschatting

Spyker dagvaardde GM begin augustus vorig jaar en eiste namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding van het Amerikaanse autobedrijf. Spyker deed dit omdat Saab-aandeelhouder GM de overname van Saab door de Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman had geblokkeerd. Daarmee zou het Amerikaanse concern Saab moedwillig failliet hebben laten gaan.

Spyker-baas Victor Muller, die de hoorzitting maandag bijwoonde, kon nog niet zegen of hij in beroep gaat. ,,We zijn in afwachting van het schriftelijke oordeel en dan maken we een inschatting'', zei hij tegen persbureau Reuters.

Betalingsachterstanden

GM toonde zich verheugd met de beslissing en noemde deze ,,het juiste resultaat''.

Saab kwam in januari 2011 in handen van Spyker Cars van Victor Muller. Er waren meteen twijfels, omdat Saab veel groter was dan Spyker en beide bedrijven al jaren in de rode cijfers zaten. In april 2011 bleek Saab betalingsachterstanden te hebben bij leveranciers, die daarom geen onderdelen meer leverden. In december 2011 vroeg Saab faillissement aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen