ANP17 jan '13 09:14Aangepast op 17 jan '13 09:47

AEX begint in de min

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is donderdag in de min begonnen. Ook de andere Europese beurzen gingen achteruit. De stemming blijft terughoudend in afwachting van de jaarcijfers van grote Amerikaanse bedrijven. In Amsterdam brachten Ahold en ASML als eerste AEX-fondsen de resultaten naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,2 procent lager op 348,05 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 546,34 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,1 tot 0,4 procent.

ASML zakte 3,6 procent en was daarmee de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Volgens analisten heeft de chipmachinefabrikant een somberder beeld voor 2013 geschetst dan verwacht. ASML voorspelt voor dit jaar een stabilisering van de omzet.

KPN

Telecomconcern KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 4 procent. De Amerikaanse telecomgigant AT&T bestudeert volgens zakenkrant The Wall Street Journal mogelijke overnameprooien in Europa, waaronder KPN en het Britse Everything Everywhere.

Ahold kon beleggers niet bekoren met zijn omzetcijfers, die volgens analisten redelijk in lijn lagen met de verwachtingen. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Carrefour

Naast Ahold brachten de concurrenten Delhaize en Carrefour ook de omzetcijfers naar buiten. Het Belgische supermarktconcern Delhaize realiseerde meer omzet dan voorzien en het aandeel werd in Brussel beloond met een koerswinst van 6,6 procent. Beleggers waren ook enthousiast over de resultaten van het Franse Carrefour en stuurden het aandeel in Parijs 6,3 procent hoger.

In Londen zakte Rio Tinto 3 procent. De topman van de Brits-Australische mijnbouwgigant, Tom Albanese, stapt op in verband met een afschrijving van circa 14 miljard dollar (10,5 miljard euro) op overgenomen steenkoolactiviteiten in Mozambique en op de aluminiumactiviteiten.

De euro was 1,3320 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,15 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 109,68 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen