ANP1 jan '13 20:11Aangepast op 1 jan '13 20:42

'Deal wordt in Huis aangepast'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal het begrotingsakkoord dat al wel door de Senaat is goedgekeurd, nog willen aanpassen. Dat zei de Republikeinse afgevaardigde Lamar Smith na een bijeenkomst van de Republikeinen uit het Huis.

Wat dit betekent voor de termijn waarop het akkoord, dat dinsdag aan het Huis van Afgevaardigden wordt voorgelegd, zal worden goedgekeurd is onduidelijk.

De Amerikaanse president BarackObama riep de leden van het Huis van Afgevaardigden eerder op de begrotingsdeal dinsdag goed te keuren. De maatregelen moeten voorkomen dat de Verenigde Staten verder richting de zogenoemde fiscalcliff afglijden. Als de afspraken over de staatsfinanciën niet voor woensdagochtend door het Huis van Afgevaardigden komen, zullenaandelenbeurzen wereldwijd een negatieve reactie laten zien, is de verwachting.

Verscheidene andere Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden lieten zich dinsdag in Amerikaanse media eveneens sceptisch uit over het akkoord. Velen zijn ontevreden dat er sprake is van forse belastingverhogingen, terwijl de uitgaven naar hun mening onvoldoende worden ingeperkt. Ook Democraten leken lang niet allemaal gelukkig met het compromis dat vlak voor de jaarwisseling nog werd bereikt. Toch leek onder zowel Republikeinen als Democraten het idee te overheersen dat het beter zou zijn om dinsdag al het voorliggende akkoord goed te keuren en in de komende weken proberen de maatregelen aan te passen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen