ANP15 jan '13 21:44Aangepast op 15 jan '13 22:24

Wall Street voorzichtig omhoog

NEW YORK (AFN) - De graadmeters op Wall Street sloten dinsdag met kleine plussen. Een gunstig cijfer over dedetailhandelsverkopen zorgde voor hogere koersen van winkelketens. Een nieuwe daling van het aandeel Apple drukte echter op technologiebeurs Nasdaq. Beleggers bleven zich ook zorgen maken over de voortslepende discussies over de verhoging van hetschuldenplafond.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 13534,89 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1472,34 punten. DeNasdaq daalde 0,2 procent tot 3110,78 punten.

Voorbeurs bleek dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in december met 0,5 procent zijn gestegen. Economen gingen uit van een toename met 0,2 procent. Maar de vreugde over dit cijfer werd getemperd door het nieuws dat de industriële bedrijvigheid in de regio rond New York voor de zesde maand op rij een afname had laten zien. De zogenoemde Empire State-index kwam in januari uit op een stand van min 7,8 tegen min 7,3 in december.

Apple

Apple verloor voor de derde dag op rij en kwam met een verlies van 2,6 procent ruim onder een stand van 500 dollar uit. Beleggers reageerden negatief op het bericht dat het bedrijf minder orders voor onderdelen van deiPhone5 heeft geplaatst. ,,Apple is een zwaarwegend aandeel en het is psychologisch ook slecht dat zo'n beurslieveling blijft dalen'', aldus een analist.

Ook het aandeel Facebook drukte op de Nasdaq met een min van ruim 2 procent. Het sociale netwerk kondigde dinsdag aan een nieuwe zoekfunctie aan de site toe te voegen. Verwachtingen over de aankondiging waren hooggespannen en beleggers waren wellicht teleurgesteld.

Fitch

Dreigende taal van kreditbeoordelaar Fitch over druk op de AAA-rating van de Verenigde Staten deed de stemming ook geen goed. Fitch zei dat de waardering van de VS zal worden herbeoordeeld als de overheid niet snel een oplossing vindt voor de verhoging van het schuldenplafond.

De euro was 1,3305 dollar waard, tegen 1,3340 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie was 0,7 procent goedkoper en kostte 93,47 dollar. Brentolie daalde 1,3 procent tot 110,44 dollar.

Gerelateerde artikelen