ANP2 apr '13 07:51Aangepast op 2 apr '13 08:38

'Lagere opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk licht lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine verliezen beginnen na het lange paasweekeinde. De stemming wordt gedrukt door een tegenvallende groei van de Amerikaanse industrie.

,,De AEX begint tot 1 punt lager. We lijken een rustige en ingetogen start van het tweede kwartaal te krijgen na een sterk eerste kwartaal in vooral de Verenigde Staten en Japan. In Europa moeten we nog door een zware tijd heen. Gisteren kwamen er teleurstellende cijfers over de Amerikaanse industrie naar buiten en vandaag is het wachten op de industriecijfers van de eurolanden“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Maandag bleek dat de index die de activiteit in de Amerikaanse industrie meet, in maart sterker is gedaald dan verwacht. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de VS daalde vorige maand van 54,2 naar 51,3. Economen hadden een lichte daling voorspeld tot 54. Een stand hoger dan 50 wijst op groei van de sector.

ECB

Beleggers kijken deze week vooral uit naar de maandelijkse rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Een directe wijziging van het monetaire beleid wordt niet verwacht. Ten aanzien van de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die vrijdag worden gepubliceerd.

In het Verre Oosten lieten de effectenbeurzen dinsdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 1,1 procent lager. Een duurdere Japanse yen woog op het sentiment en zette vooral de exporteurs onder druk. De All Ordinaries in Sydney steeg 0,3 procent. De Australische centrale bank hield conform verwachting de rente onveranderd op 3 procent.

New York

De effectenbeurzen in New York zakten maandag terug van de recordniveaus die in de vorige handelssessie werden bereikt. Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie gaf beleggers een reden om de geboekte winsten te verzilveren.

De Dow-Jonesindex sloot een fractie in de min op 14.572,85 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,5 procent tot 1562,17 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq noteerde een verlies van 0,9 procent tot 3239,17 punten.

Pasen

De Europese effectenbeurzen bleven maandag gesloten in verband met Pasen. Donderdag sloten de beurzen het eerste kwartaal positief af. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent hoger op 348,10 punten. De MidKap klom 1,9 procent tot 526,88 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen respectievelijk met 0,4 en 0,5 procent. De DAX in Frankfurt bleef wat achter, met een winst van 0,1 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2849 dollar waard, tegen 1,2820 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 96,65 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen