ANP9 jan '13 15:56Aangepast op 9 jan '13 16:58

Beurzen hoopvol aan begin cijferseizoen

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden woensdag kleine winsten geboekt. Een positief begin van het jaarcijferseizoen, dat dinsdag traditioneel werd afgetrapt door het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa, zorgde voor optimisme onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 350,03 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 552,48 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,4 procent, die in Londen deed het beter met een winst van 0,8 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na aanvang van de handel 0,5 procent hoger.

Beleggers bleven volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen enigszins terughoudend in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. ,,Er worden geen wijzigingen verwacht, maar men is wel benieuwd naar wat de centrale bank te zeggen heeft. Voor de rest is het vooral wachten op volgende week. Dan gaat het cijferseizoen echt los'', aldus Versteeg.

ArcelorMittal

In Amsterdam liet staalbedrijf ArcelorMittal weten voor 3,5 miljard dollar aan aandelen en converteerbare obligaties te gaan uitgeven om de schuldenlast te verlagen. De voorgenomen uitgifte viel slecht bij beleggers. ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een koersverlies van 3,5 procent.

KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 4,2 procent. Het telecomconcern profiteerde onder andere van een adviesverhoging door Kepler. Ook elders in Europa stonden de telecomaandelen in de belangstelling door berichten over de oprichting van één groot pan-Europees telecomnetwerk. In Frankfurt won Deutsche Telekom 3,4 procent en in Parijs steeg France Telecom 5,5 procent. Telecom Italia klom in Milaan 7,8 procent.

Delta Lloyd

In de MidKap stond Delta Lloyd bovenaan met een winst van 7,1 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat aandeelhouder Aviva het resterende belang in de verzekeraar heeft verkocht. Het Britse verzekeringsbedrijf deed de aandelen voor 12,65 euro per stuk van de hand aan institutionele beleggers.

Xeikon maakte een koerssprong van bijna 22 procent, tot 4,57 euro, na de bekendmaking dat een geïnteresseerde partij mogelijk een bod gaat uitbrengen op het grafische bedrijf. De naam van de mogelijke bieder werd niet gegeven.

De euro noteerde 1,3045 dollar, tegen 1,3070 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 92,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 111,35 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen