ANP1 jul '13 09:20Aangepast op 1 jul '13 09:49

AEX begint met winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst aan het derde kwartaal begonnen.

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst aan het derde kwartaal begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten openden hoger. De stemming werd gesteund doorkoerswinsten in Japan en hogere Amerikaanse openingsindicatoren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 345,30 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 527,04 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,1 en 0,6 procent.

In Helsinki klom Nokia ruim 8 procent. De Finse mobieltjesfabrikant koopt het belang van 50 procent van het Duitse technologieconcern Siemens in het samenwerkingsverband Nokia Siemens Networks (NSN) voor 1,7 miljard euro. Daarmee komt een einde aan een samenwerking tussen beide bedrijven die 6 jaar heeft geduurd. Siemens won in Frankfurt meer dan 2 procent.

Aegon

Grootste stijger in de AEX was verzekeraar Aegon met een winst van 1,7 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM stond onderaan met een min van 0,8 procent.

In de MidKap ging Pharming aan kop met een plus van bijna 7 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (SIPI) voor de productie en ontwikkeling van nieuwe middelen in China en de verkoop van Ruconest in het Aziatische land.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom kreeg er 6 procent bij. Topman Harold Goddijn liet afgelopen weekeinde in NRC Handelsblad weten zich te beraden op een afsplitsing. Goddijn sluit daarbij niet uit dat TomTom de consumententak, die de gps-systemen maakt, van de hand doet.

Bij de kleinere fondsen zakte automatiseringsbedrijf ICT 0,1 procent. In een interview met het Financieele Dagblad bestempelde bestuursvoorzitter Carlo d'Agnolo de overnamepoging van detacheerder DPA als een ,,vijandige'' actie en herhaalde dat beide bedrijven volgens hem niet bij elkaar passen. De overnamepoging heeft ICT wel aangespoord tot het onderzoeken van andere strategische opties.

De euro was 1,3040 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 96,55 dollar per vat. Brentolie bleef eveneens stabiel, op 102,12 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen