ANP28 jan '13 11:59

Italiaanse leenkosten laagst in bijna 3 jaar

ANP
ANP

ROME (AFN/BLOOMBERG) - Italië haalde maandag 4 miljard euro op met de veiling van zogeheten zero coupon bonds. De rente die het land daarop betaalde daalde tot het laagste niveau in bijna 3 jaar, dankzij de toezegging van de Europese Centrale Bank om steunaankopen te doen. Beleggers in zero coupon bonds kopen de obligatie tegen een lagere prijs dan de nominale waarde en ontvangen tussentijds geen couponrente. Als ze het schuldpapier verkopen bij het verstrijken van de looptijd, krijgen ze de nominale waarde uitgekeerd.

Rome betaalde 1,434 procent rente op de lening, die in 2014 afloopt. Dat is het laagste tarief sinds 26 maart 2010 en een stuk lager dan de 1,884 procent die bij een vergelijkbare veiling op 27 december vorig jaar werd betaald. Italië haalde ook nog 2,63 miljard euro op met de veiling van een aan de inflatie gekoppelde staatsobligatie die loopt tot 2018. De rente hierop bedraagt 1,8 procent.

Beleggers leken zich geen zorgen te maken over een eventuele politieke impasse in Italië na de verkiezingen die op 24 en 25 februari worden gehouden. De premie die gevraagd wordt op 10-jarige staatsobligaties ten opzichte van het als veilig geldende Duitse equivalent was 250 basispunten, het kleinste renteverschil in bijna een jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen