ANP18 jan '13 06:16

Groei China trekt aan

PEKING (AFN/BLOOMBERG) - De Chinese economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 7,9 procent gegroeid. Dat bleek vrijdag uit data van het Chinese bureau voor de statistiek. Het is de eerste keer in 7 kwartalen dat de economische groei in het land weer aantrekt.

Een kwartaal eerder was nog sprake van een groei met 7,4 procent, terwijl economen in doorsnee rekenden op 7,8 procent. Over het hele jaar bekeken komt de groei uit op 7,8 procent, de zwakste niveau in 13 jaar.

De vertrekkende premier Wen Jiabao zette in maart een groeidoelstelling neer van 7,5 procent voor 2012, het laagste niveau sinds 2004. Naar verluidt wordt ook dit jaar een doelstelling gehanteerd van 7,5 procent, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Vrijdag werd ook bekend dat de Chinese industriële productie in december is uitgekomen op 10,3 procent, waar economen in doorsnee rekenden op 10,2 procent. Economen signaleren dat de Chinese data, in combinatie met positieve macro-economische cijfers die donderdag in de Verenigde Staten werden geopenbaard, laten zien dat de wereldeconomie langzaam verbetering begint te laten zien.

Gerelateerde artikelen