ANP2 jan '13 08:30

Nog geen inspectie aan boord boorschip Shell

EPA
EPA

KODIAK (ANP) - Ruige weersomstandigheden staan een inspectie aan boord van Shells boorschip Kulluk in de weg. Het schip sloeg in de nacht van maandag op dinsdag op de rotsen bij het dorp Kodiak in de Amerikaanse staat Alaska nadat het was losgeslagen van zijn sleepkabels.

Uit inspecties met vliegtuigen blijkt dat de Kulluk stabiel is en dat het schip geen olie lekt. Het vaartuig heeft 585.000 liter brandstof aan boord, waarvan het merendeel laagzwavelige diesel is. De kust rond Kodiak wordt geteisterd door windstoten van meer dan 110 kilometer per uur en golven van 12 meter hoog.

Milieugroeperingen hebben altijd al veel kritiek gehad op de plannen van Shell om te boren in het poolgebied. Het incident met de Kulluk werd aangegrepen om de oproep aan het olieconcern nog eens kracht bij te zetten. ,,Shell en zijn aannemers zijn geen partij voor de weersomstandigheden in Alaska. Het boorprogramma moet worden stopgezet door de overheid of door het bedrijf zelf omdat de risico's voor mens en milieu onacceptabel groot zijn'', aldus The Wilderness Society.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen