ANP15 jan '13 20:19Aangepast op 15 jan '13 21:11

Facebook voegt zoekmogelijkheid toe

ANP
ANP

MENLO PARK (AFN/BLOOMBERG) - Facebook heeft een nieuwe zoekmogelijkheid toegevoegd aan het sociale netwerk. Met de 'Graph Search' kunnen gebruikers mensen, foto's en plaatsen opzoeken binnen het netwerk. Volgens topman Mark Zuckerberg, die de nieuwigheid zelf bekend maakte, is het bedoeld als een hulp voor het zoeken en het ordenen van informatie en voegt het geen gegevens vanuit het internet toe.

Gebruikers kunnen informatie zoeken als ,,restaurants die mijn vrienden leuk vinden'' of ,,vrienden in deze stad''. De nieuwe dienst zou ook gebruikt kunnen worden door bedrijven die potentiële werknemers zoeken, maar ook door mensen die op zoek zijn naar een afspraakje, zo zei Zuckerberg. Alleen informatie die gedeeld is, wordt beschikbaar gesteld.

Daarnaast gaat Facebook door middel van een samenwerking met Microsoft gegevens van de zoekmachine Bing gebruiken om mensen meer informatie te geven als ze daarom vragen. Dan gaat het om informatie die niet op facebook is te vinden.

Meer gebruikers

Facebook probeert door middel van nieuwe toevoegingen meer gebruikers te trekken. Dat zorgt potentieel voor meer advertenties, wat de angst van beleggers dat het sociale netwerk geen geld kan verdienen zou moeten wegnemen. Daarnaast zou het meer delen van ervaringen over bepaalde activiteiten of bedrijven via facebook ook gunstig voor deze bedrijven kunnen uitpakken, wat eveneens tot meer advertentieinkomsten zou kunnen leiden.

De aandelenhandel toonde zich dinsdag echter niet geheel overtuigd van de nieuwe zoekmogelijkheid. Het aandeel Facebook ging 2,7 procent omlaag. Facebook had al lang van te voren aangekondigd dat er dinsdag een nieuwe onhulling zou worden gedaan. Daarop volgden speculaties die varieerden van een eigen facebook-telefoon tot een volledige internetzoekmachine.

Gerelateerde artikelen